Till minne av Raoul Wallenberg

Minnen från judiskt perspektiv

Oktober 28-30 2012
Raoul Wallenbergs torg samt Berns Salonger

Med anledning av Raoul Wallenbergåret planerar vi att presentera ett tvärvetenskapligt program baserat på ämnet: MINNE. Detta kommer att behandlas från akademisk samt artistisk dimension, fokuserad på judiskt perspektiv. Programmet innehåller symposium med deltagare från akademiska samt kulturella världen , presentation av dokumentärfilmer samt konst, litteratur och musik.

Programmet kommer att börja med en utomhusinstallation samt visning av filmen ”Shoah av Claude Lanzman, på Raoul Wallenbergstorg. Avsikten med denna installation är att åstadkomma en artistisk och estetisk information av ämnet och frågeställningen. Shoah är en film som inte dokumenterar aktion, snarare tysta minnesbilder av utrotningen, den lugna rutinen av Förintelsen, precis som antisemitism och xenofobia drabbar allmänheten. Framför filmduken kommer en bänk att placeras, där en enda person kommer att tyst sitta vissa tider. Detta symboliserar vikten av en enda person, en röst som bär vittnesmål, för att förbinda den med Raoul Wallenberg. Vår avsikt är även att visa filmade vittnesbörd på RW-torg under de 3 dagar som tillägnas visningen av Shoah. Denna, samt ytterligare dokument kommer även att visas inomhus, för att möjliggöra en fördjupning av ämnet.

Symposiet
Tre dagars diskussioner, uppdelade i olika sessioner och ledda av experter i respektive ämnen. Ämnet minne kommer att behandlas från olika aspekter – privata, samt kollektiva minnesbilder; minnet av Raoul Wallenberg, minnen av trauman genom generationer, konstens och litteraturens uppgift att bevara minnen, samt den växande antisemitismen samt främlingsfientligheten inom den samtida Europa.

Preliminärt program:

Söndag 28 oktober
15.00 Högtidlig invigning av utomhusinstallationen
16.00 Öppningssession – Triumf och tragedi – reflektioner över Raoul Wallenberg – med Prof. Georg Klein, Hilde Schramm, Bengt Jangfeldt
18.00 Konsert – Jakobplatz Orkester från München.

Måndag oktober 29
10.00 Konstens roll i minnen
14.00 Minnen i litteratur
19.00 Shoah och minnena – diskussion med Claude Lanzman

Tisdag oktober 30
10.00 Påverkan och minnen i Shoas efterverkningar. Första och andra generationen
14.00 Hur (vem) kommer föra vidare minnet av Förintelsen? Reflektioner av tredje generationen.
Kl.17.00 Avslutningssession – Återkommande fenomen? Ny bild av främlingsfientlighet samt antisemitism i samtida Europa.

Detta symposium arrangeras under beskydd av det officiella Raoul Wallenbergåret, i samarbete med Judiska Vänföreningen, Judiska Församlingernas Centralråd, Judiska Museet, Föreningen Förintelsens Överlevande, Svenska Kommittén mot antisemitism, Goetheinstitutet, österrikiska, franska, tyska, samt israeliska ambassaderna, Svenska Filminstitutet, Yad Vashem, och Berns Salonger.