Nyhetsbrev från ordföranden

Stockholm i oktober

Kära Vänner, lieber Frajnd.
Efter en härlig sommar är vi i FFÖ tillbaka och planerar för höstens aktiviteter..

Man kan inte säga att situationen i omvärlden och Sverige fyller oss med någon större glädje, tvärtom. Olika former av främlingshat visas dagligen upp, inte kanske enbart riktade mot oss men inte desto mindre. Frankrike, denna bastion av jämlikhet, brödraskap och frihet, har börjat deportera Romer, i Schweiz har en folkomröstning stoppat bygget av minaretförsedda moskéer, i land efter land har invandrarfientliga partier tagit plats i parlament, och extremt hatfyllda åsikter ventileras öppet. Vad är det som händer?

Inte heller vi här i landet har sluppit undan, antalet hatbrott har slagit otrevliga ”rekord”. I det tal jag höll i Stockholms Synagogan den 27 januari i år, varnade jag de närvarande partiledarna och ministrarna för de olycksbådande signalerna vi hade om Sverigedemokraternas frammarsch i landet, och uppmuntrade politikerna att inte kröka rygg utan stå upp mot dessa rasister med sina förhatliga budskap.

Till allas vår fasa och alla demokratiska människors ängslan, har de nu, efter valet tagit plats i Riksdagen med 20 platser, och riskerar, att med dessa 20 mandat kan få en vågmästarroll i Riksdagen. Att ca 300.000 av landets befolkning lade sina röster för detta parti, är otäckt och skrämmande.
Quo Vadis, vart är Sverige på väg? Än så länge tycks alla de etablerade partier ha ett gemensamt motstånd mot SD, men vad kan vi vänta oss när ”realpolitikens” gråa vardag startar, och majoritetsbeslut krävs?

Återigen ser vi hur viktig vår roll är i samhället och hur vi i FFÖ måste stärka vårt arbete i bl.a. skolorna och överallt arbeta emot att denna grupps positioner stärks och slår rot. I denna strävan noterar vi också att många seminarier, föreläsningar och liknande om antisemitism kommer att äga rum under hösten. Bra!

Som ni ju vet, har FFÖ satt igång en kampanj för att stärka historiemedvetandet i Svenska skolor, om vad som hände under Förintelsen. Som ett, inte perfekt, men ändock framtida alternativ till våra medlemmars vittnesverksamhet de senaste decennierna, har vi och andra goda krafter försökt att förmå Skolverket att i den nya studieplanen i ämnet Historia, måste ingå ett helt kapitel om Förintelsen.

För några veckor sedan hade jag tillfälle att träffa ut- Bildningsministern Jan Björklund (FP) som kände till frågan och som lovade att göra sitt bästa för att uppfylla våra önskningar. Som en bieffekt förklarade han att bokförläggarna av läroböcker väldigt noga följer hur studieplanen skrivs. Och eftersom den nya föreslagna studieplanen speciellt talar om att Förintelsen skall studeras, menade han att de nya historieböckerna kommer att innehålla mera material om ämnet.

Jag förklarade att FFÖ (tyvärr) besitter mycket kunskaper och har tillgång internationellt till kvalificerad fackkunskap om han så önskar. Nu får vi se hur det går när Riksdag och Regering inom kort skall hålla omröstningarna om de nya skolplanerna. Jag är försiktigt optimistisk. Går det vägen är det en stor framgång, men….

streckad linje

Nu några ord om våra kommande aktiviteter:

Kristallnatten, den 9:e november kommer att uppmärksammas, i skrivande stund är det ännu oklart hur. Håll utkik i Församlingens meddelanden (veckobrev).

Pre-Chanukafesten kommer att hållas den 29 november , kl.16.00, på Centret, nb. i matsalen.
Notera datumet redan nu, observera att särskilt kallelse utkommer ej! Smörgåsar och suganiot serveras, trevlig underhållning, samt fritt inträde utlovas.

Vidare skall vi flagga för en föreställning på Teaterstudio Lederman:
”Har du träffat Hitler?”, baserad på Jovan Rajs bok med samma namn.
Föreställningen har premiär den 28 oktober kl. 19,och spelas även den 30, 31-okt, , samt 26, 26, 28 nov. sönd. kl.16, övriga dagar kl.19.
Biljettpris för FFÖ´s medlemmar kr. 140, övriga 180.-

Datumet för årsmötet är också fastställt, till den 15 maj 2011, med efterföljande lunch, traditionsenligt i Hasselbacken.
Ni får en kallelse innan dess.

Så en liten påminnelse för alla ni som ännu inte har sökt ”gettopension”. Det skall ni absolut göra, finns inget sista datum angivet. I senaste numret av Judisk Krönika, på sidan 42, finns det en annons på engelska, där en advokatfirma i Tyskland erbjuder sin hjälp i ärendet.

Så vill jag till sist tillönska samtliga medlemmar:
Shana Tova, aruchat Yamim, a gesint Johr mit gitte psires fin di helige Medine.

Harry Pommert
Ordf.