Nyhetsbrev april 2020

FÖRENINGEN FÖRINTELSENS ÖVERLEVANDE
Brev från ordförande

Hej!

Trots dessa oroliga tider med Coronavirus pandemin, vill vi från FFÖs styrelse tillönska alla medlemmar en Pesach Sameach!

Vi fortsätter trots pandemin vårt arbete i FFÖ och har nu och så länge det behövs, våra styrelsemöten via telefon.

Vi fortsätter med andra ord vårt arbete med projekt och samarbeten för att bevara minnet av Förintelsen. Vi har dock dragit ner på våra skolbesök eftersom de överlevande som går ut i skolorna ska hålla sig isolerade inte minst på grund av sin ålder.

Vi har också beslutat att skjuta på årsmötet och vårlunchen som ju brukar avhållas i början av maj. Vi räknar med att istället kunna genomföra årsmötet i september. Vi kommer då att bjuda in till en ”höstlunch” i samband med årsmötet. Vi siktar på den 13 september. En kallelse till det uppskjutna årsmötet och till höstlunchen kommer att sändas ut i god tid.

Invigningen av det utvidgade minnesmonumentet vid synagogan kommer också att skjutas framåt på grund av pandemin. Ursprungsplanen var att invigningen skulle äga rum den 21 april i samband med Yom Hashoa, men monumentet kommer nu förhoppningsvis att istället invigas under hösten is.

streckad linje
Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag avhölls den 27 januari och FFÖ var aktiv på många platser. Föreningens vice ordförande Tobias Rawet höll ett mycket uppskattat tal inför den fullsatta Stora Synagogan i Stockholm i närvaro av ministrar, representanter från riksdagens partier och Israels ambassad. Årets mottagare av föreningens 27:e-januari pris var Lena Jersenius, som sedan slutet av 1980-talet varit aktiv i Svenska Kommitté mot Antisemitism och som gjort avgörande insatser för att bekämpa antisemitism och rasism.

Du kan se hela ceremonin genom att gå in på www.Cooltv.se och leta efter: ”minnesceremoni-27-januari-2020”.

Årets 27-januari pristagare Lena Jersenius, tillsammans med FFÖ:s ordförande Tommy Ringart. Foto: Karl Gabor.

 

 

 

FFÖ var också representerade i den ceremonin som avhölls i Auschwitz då det i år var 75 år sedan lägret befriades. Bland annat fanns vår hedersordförande Livia Fränkel med på regeringsplanet med statsministern, kronprinsessan och riksdagens talman som också var närvarande vid ceremonin i Auschwitz.

Medlemmar i vår styrelse var också aktiva i på andra håll; Piotr Zettinger var i Finspång vid en minnesceremoni vid ett f.d. lägerområde där överlevande placerades efter ankomsten till Sverige. Hanna Mühlrad talade i Motala folkets hus för att sedan åka till Hudiksvall och tala. Hania Rosenberg var i Örebro och talade för ”Kristet forum, Israels vänner till det judiska folket”. Dessutom talade Ulf Cahn, som är medlem i föreningen, i en skola i Stockholm. Harry Pommert talade om FFÖs arbete vid Livets Ords minnesceremoni i Uppsala den 29 januari.

Några dagar dessförinnan, den 23 januari, var ett 15-tal medlemmar i föreningen närvarande vid den årliga manifestationen i riksdagen där vår hedersordförande Livia Fränkel talade.

streckad linje

QX-galans hederspris

Den 2 februari mottog vår vice ordförande Tobias Rawet QX-galans hederspris för att han och FFÖ fortsätter att berätta. Tobias fick ta emot stående applåder och mycket värme när han höll sitt tal.

Representanter från FFÖ var inbjudna till en lunch med den amerikanska ambassadören i början av februari för att uppmärksamma 75 årsminnet av befrielsen av Auschwitz.

Med på lunchen fanns också Israels ambassadör, Judiska Centralrådet, representanter från Zikaron, Raoul Wallenberg Academy, Micael Bindefelds stiftelse med flera.

streckad linje

Det planerade svenska museet om Förintelsen

FFÖ arrangerade den 5.e februari, tillsammans med Judiska församlingen i Stockholm, ett öppet möte i Bajit, om det planerade svenska museet om Förintelsen. Företrädare för regeringsutredningen berättade om processen och gav utförliga och kunniga svar. I april ska utredningens förslag överlämnas till Kulturministern.

Inför den planerade Malmö-konferensen om hågkomst av Förintelsen och kamp mot Antisemitism som planeras äga rum i oktober, var FFÖ inbjudna till ett samråd i slutet av februari. Samrådet hölls av utbildningsdepartementet, som också är ansvariga för konferensen.

linje

FFÖ har många viktiga uppdrag och uppgifter framför sig och vi behöver ditt fortsatta stöd för att vi ska kunna fortsätta vara en stark röst – för att vi inte ska glömma. Vi välkomnar även barn och barn-barn till överlevande, liksom andra som har en direkt anknytning till Förintelsen, som medlemmar.
Betala in din medlemsavgift för 2020.
Sätt in 150 kr (250 kr för par) på plusgiro: 643 50 07-7
Ange namn, adress och e-postadress.
Tänk också efter: Finns det någon i din närhet som borde vara med?

Du vet väl att du kan följa FFÖ på facebook?
https://www.facebook.com/ffo2015/

Kontakt
Tel: 08-640 05 99
e-post: ffosverige@gmail.com

Varma hälsningar

Tommy Ringart
ordförande

linje